P2000 G3 Reloaded, avagy MSA újratárazva


Tavaly nyáron, mikor megérkeztek az első MSA 2000 G3 tárolók, bocsánat, új nevükön P2000 G3 storage-ok, ünnepeltünk. Végre volt egy olyan eszközünk, mely egy dobozban tudta az FC és iSCSI kapcsolatokat kezelni. Azaz mindkét redundáns kontroller rendelkezett két FC és két iSCSI csatlakozóval, melyeket akár egyidejűleg is tudtunk használni. Nem kell mondanom, hogy örültünk neki. Ugyanis ezzel egyidejűleg rá tudtuk tenni a nagy diszksebességet igénylő és a lassabb sebességgel is beérő szervereket is egy dobozra. 

Azonban ez megmutatkozott a tároló eszköz árában is. Sok ügyfelünk pedig tiszta iSCSI megoldást szeretett volna, hiszen így megúszható a drága FC alapú csatoló kártyák és FC switchek árát. Volt ugyan a HP kínálatában tiszta iSCSI alapú megoldás az MSA 2000 G2 (már megint elrontottam P2000 G2), azonban ennek a 2x2 ethernet portja szűk keresztmetszet volt. Meg amúgy is ki akar G2-t venni, ha már van G3? Nos nem sokat kellett várnunk... 

Ösz végén szépen csendben befutott a P2000i G3, azaz a tisztán ethernet portokkal felvértezett kontrolerekkel rendelkező P2000 G3. És nem is akármilyen portokkal. Mindjárt két verziót kaptunk. Egy 2x4 1Gb/s, azaz kontrollerenként négy darab egy gigabites porttal rendelkező verziót, és egy 2x2 darab 10Gb/s-es verziót. 

Hogy melyik lett a kedvencünk? Természetesen az 1Gb/s-es kontrollerekkel felvértezett. Hogy miért? A választásnak egyértelműen anyagi okai vannak. Mennyibe is kerül egy 10Gb/s-es switch? Na ugye. Az ára ott jár valahol, ahol egy 8G/s-es SAN switchnek. Azaz nem járunk sokkal jobban ha ezt a verziót választjuk, mintha tisztán SAN-os megoldásban gondolkodnánk. A 2x4 1Gb/s-es ethernet port meg általában elég. És a 10Gb/s-es LAN kártyák sem olcsók. Ez a helyzet ugyan mostanában változni látszik, hiszen mostanában egyre több szerverben lesz alapfelszereltség a 10Gb/s-es ethernet hálózati kártya. Azonban míg a switchek ára nem kezd esni, addig mi az 1Gb/s-es ethernetes verziót javasoljuk.


Nyalánkságlista:
  • Ötfajta kontroller - 6Gb SAS, FC, FC+iSCSI, iSCSI 1Gb, iSCSI 10Gb - kinek van ennél modulárisabb tárolója?
  • Keverhető SAS, SATA, 2,5', 3,5' merevlemezek - kinek van ennél modulárisabb tárolója?
  • Tárolókapacitás: 57,6 TB SAS és 192 TB SAS Midline és SATA Midline merevlemezekkel
  • RAID szintek: 0, 1, 3, 5, 6, 10, 50
  • Minden redundáns, aminek értelme van

Tud valaki jobbat?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése