LTO 5 - akár 3TB adat 1 szalagon

LTO 5 - akár 3TB adat 1 szalagon


Bár sokan a szalagos mentőegységek kihalását jósolták, kiváltva azokat a piacon egyre olcsóbban beszerezhető merevlemezes mentési megoldásokkal, korai lenne még temetni a technológiát, sőt…
Mérnők, ember lévén gyakorta járok ügyfelekhez, konzultálni informatikai rendszerük fejlesztéséről, korszerűsítéséről. Bármilyen témában történjen is a megbeszélés (legyen az szerver konszolidáció, központosított tárterület bevezetés, vagy akár „egyszerű” szoftverfrissítés a szervereken, stb.) egy dolgot minden esetben érintünk. Az pedig a mentés. Nehéz olyan informatika infrastruktúrafejlesztést kitalálni, ami valamilyen módon ne kapcsolódna a témához..

Ha pedig az Ügyfél mentési rendszere nem elég rugalmas (kapacitása nem bővíthető, sebessége nem felel meg a megnövekedett elvárásoknak) új eszköz beszerzésére van szükség. És ha új eszköz, akkor természetesen a legelső kérdés, hogy diszk alapú vagy kazettás mentőegység megvásárlását javasoljuk.

Erre a kérdésre természetesen nincs egyértelmű válasz, de az eddigi tapasztalatok alapján azt mondhatom az esetek többségében a kazettás mentőegység a befutó, a diszk alapú mentés csak átmeneti tárolót jelent a végleges kazettára való kiírás előtt..

Ennek elsődleges oka az LTO technológia gyors ütemben történő fejlődése lehet, melynek eredményeként a kapacitás hatványozott mértékben növekedett az elmúlt években, míg az írási sebesség is olyan ütemben javult, hogy szinte semmiben sem marad el egy lemezre történő írás sebességétől.

Különösen igaz ez a közelmúltban a HP által megjelent LTO 5-ös kazetta családra, amely az alábbi ismérvekkel rendelkezik..



Skálázható tárolási és mentési teljesítmény
• A HP LTO-5 Ultrium írási vagy olvasási sebessége 1 TB / óra, míg kapacitása akár a 3 TB-ot is elérheti egyetlen kazettán.
Nagy tárolási sűrűség, költséghatékony média
• A technológia fejlődésének köszönhetően a szalag simább, a mágneses részecskék kisebbek, minek következtében az adatsűrűség is megnövekedett. Így több adatot lehet rögzíteni azonos mennyiségű szalagon, mint a korábbi LTO kazettákon.
Intelligens patrontervezés
• A patronon elhelyezett memória chip gyorsabb elérési időt és a fejlettebb média-felügyelet biztosít a korábbi verziókhoz képest.
Tartós kazettatervezés
• A leegyszerűsített szalag útvonal csökkenti a kopást és a törmelék képződését, minek következményeként a kazetták élettartama is jelentősen növekszik.

Alapos és teljes körű tesztelések
• A megfelelő minőséget, így az adatok helyreállításának sikerességét a magas minőségű tesztelési eljárások (betöltés / kiadás, törésteszt és a környezeti stressz teszt) garantálják.
Korlátozott élettartam garancia
• A HP garanciát vállal, maximum 30 éves archiválási és / vagy 260 teljes mentésig bezárólag az LTO Ultrium kazetták élettartamára.

Mindezek figyelembe vételével, azt gondolom az LTO 5-ös technológia megbízható, rugalmas és költséghatékony mentési rendszert biztosít bármely cég számára, adatainak mentésére. Természetesen a kazetta csak az egyik szereplője a mentési rendszernek. Az eszköz ami a kazettákat kezeli legalább ennyire fontos. Gondoljunk, csak bele mekkora adatmennyiséget tudunk menteni egy 24 vagy 60 kazettát befogadni képes szalagos könyvtárra. De erről illetve ezekről az eszközökről majd a következő blog bejegyzésünkben…





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése