HP Common Power Slot - hogyan zöldüljünk



Aki régebb óta foglalkozik HP szerverekkel, még jól emlékezhet arra az időszakra - nem is volt olyan rég -, amikor szinte minden HP szerverhez különböző típusú tápot kellett választani. Különböző forma, méret, teljesítmény, hatásfok...Jajj!

Szerencsére ennek az időszaknak már vége! A HP a G6-os szerverekkel vezette be azt a jó szokást, hogy immár minden olyan szerverébe, amely nem csak "szervernek látszó tárgy" (tehát nem ML110, ML150, esetleg DL120...), hanem redundáns tápot alapban fogadni képes eszköz, ugyanolyan tápok használhatóak. Ezt nevezi Common Power Slot-nak.

Persze ez nem azt jelenti, hogy csak egyféle táp áll rendelkezésre. Bár a méret, a csatlakozó egyforma az új tápokon, de a rendszer várható teljesítményfelvételének megfelelően kiválasztható, hogy 460W, 750W vagy akár 1200W nominális teljesítményű tápot választunk. Például egy 1 processzoros, 6GB memóriával és 2 db diszkkel felszerelt DL360-ashoz elég a két darab 460-as táp, de ha egy Dual 6 core-os procis, 144GB memóriával "felszerelt", 24 darab SAS diszkkel telerakott ML370-est nézünk, ott már nyilván szükség van a két darab 1200W-os tápra. Fontos tehát, hogy előre felmérjük, milyen kiépítésű lesz a szerver, és ennek függvényében válasszuk meg a megfelelő tápot! Saját tapasztalat alapján az alulméretezés, vagy későbbi bővítés, amit a táp kiválasztásánál nem vesz figyelembe az ügyfél, komoly problémákat okozhat a rendszer működésében.

És hogy jön ide a spórolás meg a divatos "zöldülés"?
Manapság minden gyártó a zászlajára tűzte, hogy ő lesz az, aki a legzöldebb, vagyis a legkevesebb áramot fogyasztó és ezzel a környezetet a legkevésbé terhelő számítástechnikai eszközöket állítja elő.
Szerencsére a HP nem csak a brossúrákban és marketinganyagokban hangoztatja az energiahatékonyságot. A Common Slot tápok mindamellett, hogy jól skálázhatóak a rendszer áramfelvételének megfelelően, mindig csak annyi teljesítményt vesznek fel, amennyi a működéséhez kell.
Hogyan is érik el ezt? A szerverek manapság tele vannak olyan szenzorokkal, amelyek nem csak arra vigyáznak, hogy ne melegedjen túl a rendszer, hanem folyamatosan monitorozzák a működés minden paraméterét. Nem kivétel ez alól a táp sem. Folyamatosan érzékeli a rendszer felől érkező teljesítményigényt, és valós időben képes módosítani a leadott, és ennek megfelelően a felvett teljesítményt is. És nem is akármilyen hatásfokkal! A 460W-os és 750W-os tápjaink 92%-os, míg az 1200W-os táp már 94% hatásfokkal teszi a dolgát! Ha visszagondolunk a 4 évvel ezelőtti tápok 80% körüli hatásfokára (ami a sima PC tápoknál még ma is így van), azt hiszem, eléggé szembetűnő az előrelépés. De a HP előző generációs szervertápjaihoz képest is 7%-al nőtt a hatásfok. És elmondható, hogy a mostanában eladott HP szerverek több, mint 90%-a már ezekkel a tápokkal működik.
Hosszú távon ez a hatásfok növekedés, ennek megfelelően a hőtermelés csökkenése (vagyis a hűtési költségek csökkenése) akár 15-20% energiamegtakarítással is járhat. A mai energiaárak mellett tehát legyen ez a jelszó: spóroljunk és zöldüljünk! :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése