HP X2, de Spectre vagy Split ?!


A napokban kaptam két HP terméket, hogy nézzem meg közelebbről, használjam őket és a tapasztaltakat foglaljam össze pár sorban. A beszámolót úgy terveztem, hogy egymás mellé állítom a két "notebookot" és két hasábban írok a különbségekről vagy éppen a hasonlóságokról. Viszont időközben inkább más módját választottam a bemutatásnak, mindkettő külön külön is megérdemel egy saját beszámolót nem csak egy összehasonlítást mivel bár látszólag valóban sok a hasonlóság, azért találunk számos különbséget is.

Már a cím is mindent elárul, azért, hogy ténylegesen a nevükön is nevezzük a tesztalanyokat, pár napig boldog "tulajdonosa" vagyok most egy HP Spectre X2 és egy HP Split X2 notebooknak. Jelen pillanatban a gyártó hét különböző, úgynevezett hybrid notebookot kinál, a most következő kettő is ebbe a kategóriába sorolható. Ezen felül természetesen lehetne Ultrabook vagy akár Tablet is, bár az utóbbi jelzőt nem használnám rá, mivel mind méretben mind tudásban felülmúlja a táblagépnek nevezett társait.

HP Spectre X2

HP Spectre X2

Azért is vele kezdem, mert bár próbálok elfogulatlan lenni, de ez akkor is jobban tetszik, valamint nem csak róla van most szó, hanem a cikket is róla írom, így nagy előnyt jelent a háttérvilágítással rendelkező billentyűzet az esti órákban.


Mivel hybrid kategóriáról van szó ezért külön kell, hogy vegyük a kijelzőt ami maga a gép is egyben valamint a billentyűzetet ami ebben az esetben a dokkoló szerepét tölti be.


Az alsó rész jobb oldalán található a töltő és az ennek aktivitását jelző LED a két USB csatlakozóból az egyik valamint a fejhallgató ki- és bemenet. A bal oldalon helyezkedik el a másik USB csatlakozó egy HDMI kimenet és .... és ennyi.

A billentyűzet mint már említettem háttérvilágítással van ellátva és számomra már igen megszokott és megkedvelt szigetes kialakítású. Első ránézésre érthetetlen módon csak a WIFI státusza világít rajta és a háttérvilágítás engedélyezésére szolgáló F5 gomb sötét mint az éjszaka, valószínűleg a tervezők úgy gondolták, hogy úgyis csak a gép használata közben lehet ezt bekapcsolni, a megtalálásához meg a kijelző fénye is elegendő.

Ha belülről vizsgáljuk meg az alsó részét a gépnek akkor találhatunk benne egy akkumulátort, amit másodlagosnak használ a gép, töltés során ez töltődik lassabban, kisülés közben viszont elsődlegesen erről üzemel a gép. (legalábbis több töltési ciklus után ezt tapasztaltam).



A touchpad szinte egy síkban van a felső burkolattal a jobb és bal alsó sarka gomb ként is funkcionál amit már egy ideje alkalmaznak a gyártók, megszokni viszont nekem még most sem sikerült. A gép kialakitásának köszönhetően a kijelző felnyitása viszonylag egyszerű, viszont egy kézzel lehetetlen. Amíg az egyik kézzel a kijelzőt kell felhajtani a másik kézzel fogni kell az alsó részt, ha nem így tesszük akkor meg van rá az esély, hogy felemeljük a notebookot. Felnyitás közben a billentyűzet a gép tőlünk távolabbi részénél megemelkedik a kijelző egy fix helyzetig hajtható hátra.


A kicsit hosszas bevezető után nézzük meg a gépet is közelebbről. A tesztelés során használt konfiguráció 128 Gb SSD-t egy i5-4202Y processzort és 8 Gb memóriát rejt azon hardverek közül melyek egy átlag felhasználót is érdekelnek. A fényes FullHD érintő kijelzőre sem lehet panasz.

A hátlap jobb oldalán található a bekapcsoló gomb, bal oldalon a hangerő szabályzó. A gép alján ami csak nem dokkolt állapotban tárul elénk, látható jobbról balra egy fejhallgató ki illetve bemenet, egy tápcsatlakozó, a dokkolást segítő (ebből kettő is) és a dokkoló csatlakozó. Végül a bal szélén egy SIM kártya foglalat. Szemből nézve csak a kijelzőt, jobb és bal alsó sarkában vannak a hangszórók középen egy start gombként funkcionáló gomb, ami kizárólag billentyűzet nélkül aktív. Azért, hogy a hangforrásokból a lehető legjobb minőség jusson el a fülünkhöz, a gép a beatsaudio algoritmust használja, a hozzá tartozó segédprogrammal számos beállítási lehetőséget is kapunk.

Mivel minden cikkben más és más tesztprogram eredményeivel találkozhatunk, úgy döntöttem az elérhető ingyenesek közül választok én is egyet és igyekszem itt a blogon mindig ezt a benchmarkot használni a jövőben. A választás a Futuremark - PCMark 8-ra esett és az alábbi képeken látható eredményeket produkálta a gép a teljes teszt alatt:


... persze ha látható. Ha esetleg probléma lenne az olvashatósággal akkor szövegesen is értékelem a teljesítményt pár sorban. Tehát a gép 1936 pontot ért el a teszt 47 percig és 29 másodpercig tarot. A program a processzorba integrált Intel HD 4200 videó kártyát használta, másik (nagyobb teljesítményű) grafikus vezérlő nincs a gépben.

Személyes véleményem, hogy a gép gyors és megbízható. Az érintő kijelző elég pontosnak mondható, sokadik próbálkozás után sikerült nem azt csinálnia mint amit szerettem volna. A súlyelosztás nem a legtökéletesebb de megszokható. Amit hiányoltam róla, az a tablet funkció használata közben, hogy nincs USB csatlakoztatási lehetőségünk.


HP Split X2

Mint már az elején írtam szintén a gyártó hybrid notebookjáról van szó így most is külön lehet beszélni a gépről és a hozzá tartozó alsó részről (dokkolóról). Külsőben első ránézésre színben tér el az előbb említett társától, kívülről világosabb, kinyitva viszont jóval sötétebb a Split.

Csatlakozási lehetőségekből egy picit többet találunk, balról indulva a tápcsatlakozó valamint az aktivitását jelző LED található, közvetlenül mellette egy HDMI és egy USB port van. Jobb oldalon szintén van egy USB, egy jack csatlakozó, valamint egy SD kártyaolvasó.

Amit mindenképpen meg kell említeni az az 500 Gb HDD az alsó részben, ami értelemszerűen csak a gép csatlakoztatásakor érhető el, tehát érdemes úgy menteni adatainkat, amire szükségünk lehet táblagép üzemmódban, hogy az lehetőleg a beépített SSD-re kerüljön. A billentyűzet szintén szigetes kialakítású, sem háttérfénnyel sem egyéb megvilágítással nem rendelkezik, ami azért is nagyon szomorú, mert a gombok is a burkolat is nagyon sötét színű és a karakterek az esti órákban van hogy beazonosíthatatlanok. A touchpad kicsit süllyesztve van a burkolatba és szintén az alja funkcionál gomb ként, attól függően, hogy melyik oldalon nyomjuk le érhető el a jobb illetve bal gomb. Mint az előző notebooknál itt is megtalálható még egy akkumulátor, tapasztalatok alapján szintén nem az elsődleges ami töltődik viszont kisülés közben előbb ez merül.

A plusz tárhely után a következő nagy különbséget már a gépben kell keresnünk, méghozzá egy sor erejéig vissza is kell, hogy térjek a Spectre-hez, hiszen a gyártó első passzív hűtésű Intel processzoros Windows 8 notebookja, nem találunk rajta szellőzőt. nem hallunk ventilátor hangot. A Split hátulján viszont első ránézésre egy hangszórót védő hosszúkás rácsot találunk.

Használat közben viszont egyértelművé válik, hogy ez teljesen más célt szolgál, bár normál használat mellet elég közel kell hajolni hozzá, hogy halljuk, viszont kicsit komolyabb terhelés mellet már felpörög a gép hűtésére szolgáló ventilátor.

Hardverben kicsit gyengébb, bár panaszra itt sem lehet okunk. 64Gb SSD és 4Gb memória áll rendelkezésünkre, a CPU szintén negyedik generációs, viszont típusa i5-4200y ami közel megegyezik a már korábban említett i5-4202y jelzésűvel. A kijelző felbontása 1366x768 (HD). A gépen több helyen is feltűnik a beatsaudio felirat és logó, a szoftverek között itt is megtaláljuk a speciállis hangbeállításokat.

Szintét végig futott rajta a PCMark 8 teljes rendszerellenőrzés. Mint az alábbi kép is bizonyítja kicsit gyengébb eredményeket produkált, bár ez a hardverek ismeretében várható is volt.


A 46 perc és 5 másodpercig tartó teszt során 1714 pontszámot sikerült elérnie a gépnek. a processzorba integrált Intel HD4200 videokártyával. Nagyobb teljesítményű grafikus vezérlő itt sem érhető el, bár nagyon nincs is szükség rá.

A fent leírtakon kívül, természetesen mindkettő rendelkezik webkamerával, beépített mikrofonnal és még számos olyan nem említett hardverrel és szoftverrel amiről órákat lehetne beszélni. A tárgyalt hardverek is csak említve lettek, tudásukról nem esett szó, egy későbbi cikk lehet külön fog majd foglalkozni csak a processzorokkal, memóriákkal vagy háttértárakkal. 

Ami a pár napos használat közben számomra kiderült, sajnos mindkét eszköz kicsit fej nehéz lett és mindig fel is akar borulni. Notebook üzemmódban (dokkolva) lehet csak a szokatlanság miatt de nem állt rá a kezem, hogy a kijelzőhöz nyúljak és az érintő kijelző adta lehetőségeket kihasználva, nagyítsak vagy görgessek. Tabletnek meg kicsit nagy a 13" kijelző, így számomra elképzelhetetlen, hogy csak a felső résszel induljak el otthonról. Összehasonlítva a kettőt a véleményem nem változott, bár első ránézésre Spectre párti lettem, kicsit közelebb áll most már hozzám a Split is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése