Samsung Series 9 (NP900X3A)


Péntek délután óta egy Samsung Series 9 boldog "tulajdonosa" vagyok. Igaz a kapcsolatunk max. egy hetes lesz, de ez idő alatt szabad kezet kaptam felette.

Első ránézésre: könnyű, kicsi, lapos, gyors és szép ezek alapján kiérdemli az Ultrabook kategóriába való tartozást.




De nézzük mégis kivel van dolgunk. Bekapcsolás után kicsit több mint 10 másodperc elteltével a gyári előtelepített Windows 7 Home Premium 64bit fogad.

Közel 7 - 7,5 óra, amit sikerült kicsikarni belőle adapter nélkül. Ehhez persze az energiafogyasztást minimalizálni kellet, mégpedig az alábbiak szerint:

  • Kijelző hátérvilágítás legalacsonyabb fényerővel
  • Billentyűzet háttérvilágítás kikapcsolása
  • Bluetooth kikapcsolása
  • Energiagazdálkodási beállítások elvégzése

AIDA64 Extreme Edition System Stability Test futtatása közben az alábbi beállításokkal 2 - 2,5 óra volt az üzemidő teljes töltöttségről:

  • Kijelző háttérfény full-on
  • Billentyűzet háttérfény szintén maximumon
  • Minden vezeték nélküli hálózat engedélyezve

Véleményem szerint egy átlag felhasználó vígan elvan 5 - 6 órát egy töltéssel és ezzel az akkura szánt részt le is zárnám.


Amit mindenféleképpen ki kell emelni pozitívumként, az a billentyűzet és a háttérvilágítása, szerintem nagyon el van találva, és ezt nem is lehetne jobban szemléltetni, mint egy videóval:



Valamint a gépben lévő SSD. A "Windows-Élményindex :)" 7,4-re értékelte, ami egyáltalán nem rossz, ha azt nézzük, hogy 1-től 7,9-ig terjedő skálán érte el ezt az eredményt.



Ahoz hogy valóban a fent említett ultrabook kategória részese legyen meg kell felelnie pár paraméternek (maximum vastagság, súly, stb...) és bár nem ez a hivatalos mérce, de mivel mindenkinél van aprópénz (ha másra nem is parkolásra biztosan), így jól szemléltethető és akár az éppen használt notebookkal is összehasonlítható az alábbi teszt alapján.

Felmerül a kérdés, tehát ez egy öt forintos notebook!? Bár az ára többszöröse de a vastagsága valóban egy 5 forintos érme átmérőjével egyezik meg kb. Bárhogy is nézzük elég karcsú a kütyü :-)


A karcsúság mellet még a súlya is elég baráti. Hamarosan érthető is lesz mindenki számára a marketing szöveg is a típus mellé: "Pehelykönnyű és szuper erős." Az 1,31 kg nem mondható soknak ha azt nézzük, hogy fém burkolatot kapott. De mégis mi a titka? Az úgynevezett duralumínium, amit bár leggyakrabban a katonai repülőgépek és egyéb nagy igénybevételek eltűrésére is alkalmas speciális felszerelések gyártásánál alkalmaznak, a Samsung most bátran nyúlt hozzá és használta egy mindennapi használatra alkalmas eszköz burkolati elemének elkészítéséhez is. 



Még órákat lehetne írni róla, de ez a tábla röviden összefoglalja a lényeget: (forrás: link)
Termék megnevezése
Samsung Series 9 NP900X3A
ProcesszorIntel Core i5-2467M, 1,6 GHz (2,3 GHz max. turbó), 3 MB L3 cache
LapkakészletIntel HM65
Memória4 GB DDR3-1333
Kijelző13,3"-os, 1366x768 pixeles TN+film panel
LED háttérvilágítással (LSN133AT01801)
GrafikaIntel HD Graphics 3000
HangRealtek ALC269
MerevlemezSAMSUNG MZMPA128HMFU-000 120 GB SSD
Optikai meghajtónincs
Kommunikáció- Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN (max. 450 mbit)
- Realtek Gigabit Ethernet
- Bluetooth 3.0
Interfész- 1 db USB 2.0,
- 1 db USB 3.0,
- micro HDMI monitorkimenet,
- Gigabit Ethernet (átalakítóval),
- analóg audio ki- és bemenet,
- microSD kártyaolvasó
Extrákwebkamera, kártyaolvasó
Akkumulátor6 cellás - 46 Wh
Méret328,5 x 227 x 15,9 ~ 16,3 mm
Tömeg1,31 kg
Operációs rendszerWindows 7 Home Premium (64 bit)
Gyártó honlapjawww.samsung.hu
Termék honlapjaNP900X3A
Végezetül az elmúlt pár napot vele csak pozitívan tudom értékelni, paramétereiből adódóan nem kell nagy  táska hozzá, sőt gyakorlatilag táska sem kell, órákig bőven elvan adapter nélkül, gyors és megbízható. Még a héten nálam van addig gyűjtőm az infókat róla, ha valakinek kérdése lenne vele kapcsolatban addig és utána is bátran felteheti.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése