Hogy került Kuka mellé Törpapa?

Lassan eljön az idő, hogy az Aloha elköltözzön a jelenlegi helyéről egy új, szebb, tágasabb irodaházba. Ez a döntés, sok bonyolult kérdést hoz magával, amit csak a meglevő informatikai eszközpark bővítésével lehet megoldani. Mivel csak az aloha egyik fele költözik, a szerviz és a logisztika marad a régi helyen, hiszen egy emeleten elég nehéz egy alkatrész raktárt üzemeltetni. A megoldandó kérdések listája ezzel csak nő és nő.

A feladat, hogy ki kell alakítanunk egy megbízható site-to-site kapcsolatot a két telephely között. Igaz 2km-en belül maradunk egymáshoz képest, de a kapcsolati sávszélességünk töredéke lesz a mostani 2X1Gbps-hoz képest, a lassabb kapcsolat miatt a telephelyek között adat replikációt kell alkalmazni a fölösleges adatátvitel miatt. Ez telephelyenként saját adatbázis és egyéb szerver példányok telepítését igényli, aminek saját neveket is kell adni. A nevek kitalálása is egy fontos lépés lehet, hogy valamilyen szempontból rendszerezett maradjon a későbbiekben is az infrastruktúránk, ezért még a tervezésekor javasolt kitalálni, ugyan úgy, mint egy IP tartományt. Ezzel el is érkeztünk a mai kérdésünkhöz:

De mi legyen a szerverek neve?

Bármi, de mindenképp olyan néven-neveken érdemes gondolkodni, ami nem túl hosszú, nem túl bonyolult, és nem utolsó sorban ember közelibb, mint például egy alohabpnewfilesrv, vagy beauxbatons, vagy b612-3 hálózati nevű szerver.

Mivel most egy rendszerbővítésről van szó, már idáig is léteztek szerver nevek, amit mi mesefigurák neveivel, konkrétan a hét törpével azonosítottunk. Most sajnos elfogyott az összes név, a hét törpét, sőt még Királyfit és Hófehérkét is kilőttük, ezért új nevek után kellett nézni. Hogy mégse legyen nagy szakadék a figurák tulajdonságai között, valami hasonlót kerestünk a Törpékhez. Képzeljük el, hogy van egy DC amit Terminátornak, és van egy másik DC amit Pikachunak neveztünk el, még csak köszönő viszonyban sincsenek egymással, de kinek mi tetszik. Nálunk a Törpék mellé a Törpökre esett a választás, mert nekik is legalább olyan beszédes nevük van, és a számuk sem elhanyagolható, ami egy ideig megoldja az új szerver mennyiség problémáját.

Egy kis áttekintő a meglevő és új szerver kínálatból:

Királyfi, Hófehérke = DC + DNS + DHCP
Vidor = File és Print szerver
Szundi = SQL
Szende = Backup és WSUS
Tudor= Lotus Notes
Morgo = Web szerver
Kuka = ISA
Törpapa = ISA
Okoska = DC + DNS + DHCP
Törpilla = File és Print szerver
Lusti = Lotus Notes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése