Balkéz szabály - helyileg alkalmazva

Tavalyi év folyamán a HP termékkínálatában megjelent egy új tároló megoldás a LeftHand. Ez egy iSCSI megoldás, mely elsősorban magas megbízhatóságú VMware rendszerekhez javaslom. A rendszer építőkockákból épül fel, ugyanúgy mint egy LEGO. A HP ugyan két alap dobozzal árulja az alap kivitelt (starter san), én azonban 3 dobozzal javasolom, hogy nekivágjunk. Egy doboz a kiviteltől függően 2,4 TB (SAS)- 6TB (SATA) terjed. Megrögzött SAS és SCSI hívőként furcsa, de én inkább a SATA verziót választanám. Szerintem a 8 SATA lemez sebessége elegendő a dobozonkénti 2x 1Gb/s-es LAN kártyák ellátására. A SAS verzió szerintem nem nagyon igazolható, így én nem is nagyon venném.


HP LeftHand P4000 SAN Solutions - P4000 SAN SolutionsMiért is kell két, illetve három doboz? Nos a doboz önmagában egy RAID 5,6 vagy 10 tömb, azonban a tömbbön levő kötet az eszköz sérülése esetén könnyen elveszhet. Ezért csinálunk belőle egy másolatot a másik doboz tömbjére. Így minden kötetből már két másolatunk van. A szervereken spéci driver van, ami lehetővé teszi, hogy szervereink egyidőben olvassák mindkét tömb adatait ezáltal is gyorsítva az elérésen. Az írás során a spéci driver segítségével egyidőben írjuk a két tömbot, biztosítva a másolatok egyenértékűségét. Nos idáig megvan, miért kell két doboz. A harmadik doboz a dobozokon levő SAN/IQ szoftver clusterezési rendszere miatt kell. Ugyanis a szoftver feltételezi, hogy mindig életben marad legalább két doboz. Ha azonban két dobozzal indulunk, akkor az egyik doboz elvesztése esetén varázsolni kell, hogy elérjük az adatainkat. Ezt meg nem szeretnénk. Ezért inkább 3 dobozzal induljunk. 
Gyakran megkérdezik tőlem, hogy ugye az alapkivitel 12TB, akkor ennyi adatot is másolhatok rá. A válasz igen is, meg nem is. Egy SATA dobozban 6TB-nyi diszk van. Ha nem csinálunk a dobozok között redundáns tömböt, hanem egy széthúzott logikai tömböt csinálunk a két vason, akkor használhatjuk a 12TB kapacitást. Ekkor azonban egy doboz elvesztése esetén elveszik a tömb, azaz ugrottak az adataink. Ezért kell mindig másolatot csinálni az egyik doboz tömjéről a másik doboz tömbjére. 
További dobozok hozzáadásával növelhetjük az elérhető tárterületet és a megoldásunk sebességét is. Az eszköz ismer mindenféle storage trükköt, tud snapshotolni, mirrororzni, klónozni, azaz minden manapság alkalmazott trükköt ismer.
Hogy miért VMware? Ha egy nagy megbízhatóságú VMware megoldást csinálunk, akkor minimum két fizikai szerverrel kezdünk neki. Azonban a storage rész még legtöbbször csak egy doboz, ami önmagában nem redundáns. Azonban a Lefthand megoldás segítségével ez redundánsá tehető.

További infók a témáról: HP magyar oldal, HP angol oldalLeftHand és VMware
És egy kis demó:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése