Lézernyomtatók recept nyomtatásra


Hasonlóan a tintasugaras nyomtatókhoz ebben a technológiában sem használható minden eszköz optimálisan receptnyomtatási feladatokra. Különösen nem javasoljuk például a négymenetes technológiát használó színes lézernyomtatókat, de általában a színes lézernyomtatók többsége nem használható optimálisan kizárólag, vagy túlnyomó többségében fekete nyomtatásra. Így maradnak a fekete lézernyomtatók, amelyeknél érdemes tovább szűkíteni a kínálatot. Nem javasoljuk a belépő szintű, többtálcás üzemelésre képtelen típusokat, nem csupán kényelmi szempontok miatt, hanem azért is, mert intenzív használatuk esetén a hozzájuk való kellékanyagok magasabb fajlagos (egy oldalra jutó) költsége miatt használatuk gazdaságilag sem célszerű. Azaz drágább (de még leköltségelhető) típusok választásával azok felára akár egy éven belül is megtérül a fajlagosan olcsóbb festékkazetták miatt.
Az OEP honlapján olvasható 2009. áprilisi vény tájékoztatóban a lézernyomtatásról leírtakat megerősítjük, a lézernyomtatóknak nem optimális a receptek álló adagolása, a fekvő adagoláshoz viszont túl keskenyek voltak a régi receptek. Az A4-es szélességnél kisebb papírok rendszeres, de legfőképp kizárólagos használata a lézernyomtatókban és festékkazettában levő hengerek idő előtti tönkremenetelét okozhatja. Alkalmi jellegű ilyen használat nem okoz problémát, így nyugodtan lehet kisebb médiákat, például borítékot is nyomtatni a lézernyomtatókkal, probléma csak a rendszeres ilyen jellegű használatkor keletkezhet, ami a háziorvosi praxisokban a receptnyomtatás miatt tipikusnak tekinthető. Erre a problémára nyújt megoldást az OEP által írottak alapján is a receptek fekvő adagolása, mivel így a receptek a teljes A4-es szélességet kitöltik és nem okoznak kárt a hengerekben, azonban ez újabb problémák forrása is egyben:
• Az új receptformátum is túl keskeny (122 mm) ahhoz, hogy a legtöbb gyártó lézernyomtatói hivatalosan is támogassak a fekvő adagolását, mert ehhez minimum 127 mm, optimálisan 148 mm kellene. Ennek ellenére a tapasztalatok szerint több típuson fekve is átmegy az új recept papír (nem esik be a továbbító hengerek közé), de ez a gyártó, vagy a forgalmazó részéről megerősítést igényel.
• Nem biztos, hogy a lézernyomtató minden tálcájából képes lesz fekve is felvenni a papírt. Az általunk ebből a szempontból is tesztelt kéttálcás HP LaserJet P2055d család tagjainál a recepteket a lehajtható tálcába fekvő módban is elhelyezhetjük, míg az alsó tálca megmarad az A4-es papírok adagolására.
Nem biztos, hogy minden receptszoftver minden verziója képes így kezelni a nyomtatót. Konzultáljon a szoftver gyártójával vagy forgalmazójával, ha ezt tapasztalja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése